Program Edukacji Zdrowotnej
Celem edukacji zdrowotnej jest promowanie zdrowego stylu życia wśród wychowanków naszego Ośrodka. Program ma charakter stałych, długofalowych działań, możliwych do realizacji w codziennej pracy z uczniami. Jest on dostosowany do potrzeb, możliwości i problemów wychowanków. Program ma zachęcać uczniów do smacznego i zdrowego odżywiania się, wspólnego spożywania posiłków i samodzielnego gotowania. Ma także kształtować postawę proekologiczną oraz idee niemarnowania żywności.
SPOSOBY REALIZACJI PROGRAMU
- Zajęcia edukacyjne.
- Kampanie i akcje profilaktyczne:
- IV edycja programu „ Jem smacznie i zdrowo” organizowane przez Winiary i Polski Bank Żywności
- Program „Mądre żywienie, zdrowe pokolenie” organizowane przez Polskie Towarzystwo Dietetyki
- Program „Szkoła na widelcu”.
- Szkolne akcje i działania.
- Scenki, apele, pogadanki.
- Wycieczki o charakterze profilaktyczno – edukacyjnym.
- Tematyczne spotkania filmowe.
- Konkursy plastyczne i quizy.
- Założenie ogródków ziołowych i warzywnych na parapecie okiennym w każdej klasie i na jadalni.
- Wspólne II śniadania i podwieczorki (raz w tygodniu z wykorzystaniem wyhodowanych ziół i warzyw wraz z dokonaniem prezentacji przez dany zespół i oceną organoleptyczną posiłku).
- Gazetki ze zdrowymi produktami i ciekawostkami w każdej klasie.
- Pedagogizacja rodziców.
- Gazetka z zasadami dobrego żywienia.
- Planowanie posiłków szkolnych.
- Spotkania profilaktyczno – edukacyjne ze specjalistami z dziedziny zdrowia, ekologii, bezpieczeństwa.