XXI Konkurs Cukierniczo - Kucharski w Krakowie
Treść
Mirosław Wróblewski i Radosław Łaskawski wzięli udział w XXI Konkursie Cukierniczo Kucharskim w Krakowie. Z zadaniami konkursowymi zmagali się uczniowie z 15 szkół oraz goście z zagranicy z Czech i Słowacji. Już od godz 8.00 uczestnicy konkursu, przy przydzielonych dla nich stanowiskach , w skupieniu przystąpili do realizacji założonych zadań. Ich pracę oceniało jury, w którego składzie znaleźli się przedstawiciele Izby Rzemiosła, Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz prasy branżowej. Podczas konkursu zastosowano profesjonalne procedury i technologie. Efekty pracy dwuosobowych drużyn przerosły najśmielsze oczekiwania widzów jak i oceniającego jury.
Po zakończonej pracy licznie zgromadzona publiczność oglądała gotowe potrawy, jak i sposób ich podania i prezentacji. W oczekiwaniu na ogłoszenie wyników XXI Małopolskiego Konkursu Kucharsko – Cukierniczego licznie zgromadzona widownia, miała okazję podziwiać efekty dwudniowych zmagań uczniów. Na przygotowanych i zaaranżowanych przez uczniów stanowiskach stanęły dekoracje inspirowane tematem „ Smaki ziemiańskiego stołu w XIX wieku” Wyniki rywalizacji ogłosił pan dyrektor Stanisław Wydra w otoczeniu jury, Małopolskiego Kuratora Oświaty, gości specjalnych i sponsorów. Ogłaszanym wynikom towarzyszył aplauz publiczności,
kolegów i koleżanek i oczywiście opiekunów uczestników konkursu.
Uczniowie SOSW w Kobylance znaleźli się na II miejscu oraz dodatkowo otrzymali Specjalną Nagrodę Małopolskiego Kuratora Oświaty.
Uczniów do konkursu przygotowała nauczyciel Maria Ludwin.