Małopolski Konkurs Kucharsko – Cukierniczy
Treść
18 kwietnia 2024 r. 5 zespołów cukierniczych i 7 kucharskich łącznie 24 uczniów rywalizowało w Małopolskim Konkursie Kucharsko – Cukierniczym dla uczniów Szkół Specjalnych. Gospodarzem był Zespół Szkół Specjalnych Nr 14 w Nowej Hucie.
Impreza ma za sobą długą tradycję a jej tegoroczny temat to „Podróże po Europie”. Chociaż w nazwie jest Małopolski Konkurs Kucharsko – Cukierniczy to od XXII lat integruje uczniów szkół Specjalnych z Małopolski i zagranicy (Czechy, Słowacja, Ukraina, Węgry), pozwala im zaprezentować talenty kulinarne uczniów. Daje okazję do doskonalenia umiejętności uczniów i odwagę do pokonywania barier. To dzięki niej młodzi ludzie mimo niepełnosprawności mogą aktywnie funkcjonować na rynku pracy. Uczestników oceniało profesjonalne jury, w skład którego wchodzą przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Patronat honorowy nad konkursem sprawują Wojewoda małopolski, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Małopolski Kurator Oświaty.
Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy w Kobylance reprezentowali Mirosław Wróblewski i Radosław Łaskawski. Podczas konkursu wykonywali dwie potrawy kuchni tureckiej, które znalazły uznanie jury . Uczniowie otrzymali Nagrodę Specjalną.
Uczniów do konkursu przygotowała Maria Ludwin.